Autobanden vervangen

Regelmatige controle en tijdig autobanden vervangen is van groot belang voor de veiligheid en prestaties van uw voertuig!

Wanneer moeten autobanden vervangen worden?

Dit is een veelgehoorde vraag van klanten bij Automotive Autogarage Haarlem. Autobanden zijn uiteraard essentiële onderdelen van uw auto. Problemen aan de autobanden kunnen zorgen voor andere gebreken aan uw auto en een slecht werkend voertuig. Wanneer autobanden geregeld gecontroleerd worden, gaan deze langer mee. Dit doet u door wekelijks de profieldiepte van uw banden te controleren, wekelijks de bandenspanning te controleren, de staat van de zijwanden van de autobanden te controleren en de banden te controleren op onregelmatige slijtagevlakken.

Heeft u twijfel over de staat van uw autobanden? Vraag dan de bandenspecialist van Automotive Haarlem om uw autobanden te controleren.

Autobanden Vervangen
autobanden-vervangen-door-automotive-garage-haarlem-bandenspecialist

Redenen voor het vervangen van uw autobanden

Het vervangen van autobanden kent vele oorzaken. Onderstaand hebben wij de meest voorkomende redenen opgesomd voor het vervangen van autobanden. Soms kan een autoband worden gerepareerd, echter moet hier een grondig onderzoek van onze bandenspecialist aan ten grondslag liggen om andere bandenschade uit te sluiten. Hiervoor moet de auto op onze brug, om de autoband aan alle kanten grondig te kunnen controleren.

De redenen voor het vervangen van uw autobanden:

 1. Een lekke autoband
  Dit lijkt een open deur. Echter zijn er genoeg mensen die hun lekke band provisorisch maken, wat uiteindelijk leidt tot grotere schade aan band en auto. De moderne autoband is bijna onverwoestbaar, maar desalniettemin kan een autoband toch lek raken. Het is verstandig om onze bandenspecialist de autoband te laten controleren, om verborgen gebreken in en om de band op te sporen.
 2. Verslijting tot wettelijke slijtagegrens
  De wet in Nederland heeft een minimum profieldiepte vastgesteld voor autobanden van minimaal 1,6 millimeter, waarbij deze nog veilig gebruikt kunnen worden. Zodra u dit minimum bereikt moet u uw autobanden vervangen voor nieuwe banden. Controleer daarom uw autobanden op de profieldiepte, door middel van een meetlat in het profiel steken.En wanneer de resterende profieldiepte iets meer is dan 1,6 mm moet u uw snelheid en rijstijl aanpassen aan de externe omstandigheden, vooral op nat wegdek. Automotive Haarlem adviseert daarom ook om uw autobanden al voor het bereiken van het minimumprofiel te vervangen. Om gevaarlijke situaties te voorkomen.
 3. Tekenen van veroudering autoband
  Doordat rubber een werkend materiaal is, toont een autoband geen vaste patronen voor de houdbaarheid. Voor autobanden maakt het niet uit wanneer deze zijn gemaakt, autobanden verouderen zelfs wanneer u vrijwel niet met uw auto rijdt. Dit komt doordat rubber reageert op weer- en temperatuurveranderingen. Ook het onderhoud van uw auto, de belasting, de rijstijl en de spanning van de autobanden hebben invloed op de levensverwachting.De veroudering van uw autobanden herkent u aan barsten in het rubber van het loopvlak, de schouder en de hiel-zone, evenals vervorming van de band. Wanneer autobanden ouder dan 5 jaar zijn, moeten autobanden twee keer per jaar grondig gecontroleerd worden door een bandenspecialist. Volg de aanbevelingen op van de autofabrikant met betrekking tot het vervangen van de oorspronkelijke autobanden. Automotive Haarlem raadt aan om autobanden van 10 jaar en ouder te vervangen door nieuwe autobanden (zie zijvlak van de autoband). Zelfs wanneer de autobanden nog bruikbaar en niet versleten lijken. Veiligheid voor alles!
 4. Beschadiging van de autoband
  Het beschadigen van een autoband zit in een klein hoekje. Een autoband kan ernstig beschadigd raken bij een confrontatie van een hard voorwerp. Denk hierbij aan een stoeprand, een kuil of een scherp voorwerp. Elke zichtbare perforatie, snede of vervorming moet grondig worden gecontroleerd door een bandenspecialist. Gebruik beschadigde of leeggelopen autobanden nooit zonder de hulp van een bandenspecialist. Om veiligheid te garanderen is het van belang dat onze bandenspecialist uw autoband(en) controleert bij beschadiging.
 5. Abnormale slijtage
  Ook een abnormale manier van het slijten van de autobanden wijst veelal op een probleem aan uw auto. Denk hierbij aan verkeerde wieluitlijning, een probleem met de balancering, ophanging of transmissie. Het kan ook dat u met de verkeerde bandenspanning rijdt. Om ongelijke bandenslijtage te voorkomen, kunt u het beste uw wielen om de zes maanden uitlijnen en balanceren. Dit zorgt eveneens voor een langere levensduur van het loopvlak en een comfortabeler rijdende auto.
 6. Ongeschikte autobanden
  Voor de optimale prestaties van uw auto moet hetzelfde type autoband worden gebruikt op de vier wielen. Banden van verschillende afmetingen, type of slijtagegraad kunnen de bestuurbaarheid en de stabiliteit van het voertuig nadelig beïnvloeden.

 

 

Automotive Haarlem is uw specialist in autobanden vervangen

Pirelli, Continental, Michelin. Dit is zomaar een greep uit onze merken autobanden. Ook voor het vervangen en opslaan van uw winter- of zomerbanden gaat u naar Automotive Haarlem. Onze bandenspecialisten staan u graag bij in alle vragen over autobanden.

Vraag stellen over Autobanden